joi, 5 mai 2011

jenant. şi jignitor. legat de Festivalul Filmului European, care începe astăzi

cu sunet, neaparat.

mai întâi intimatul.



e jenant să promovezi un festival de filme cu astfel de spot mizerabil. de ce? în primul rând aerul de superioritate pe care-l propune. adică noi, ăştia de mergem pe la festivaluri de-astea ştim cine e Godard, chiar dacă nu trebuie la bacalaureat.

apoi alăturarea textului deştept de protagoniste şi meseria lor ar trebui să fie în mintea autorilor lui comică (că aşa am învaţat pe vremuri, comicul se naşte prin discrepanţa dintre limbaj şi statutul social). iar al doilea iepure împuşcat ar trebui să fie flatarea egou-lui publicului ţintă, că vorba aia, el ştie care-i treba cu Sufletul la gură. probabil asta a avut în cap scenaristul/regizorul/ăla care a aprobat mizeria.

ce a ieşit e ce aţi văzut: adică ne adresăm întregului popor, vezi doamne noi nu suntem elitişti cînd ne gândim să facem un festival d-ăsta. publicul nostru ţintă râde la de-astea cu traseiste. sau mai rău, eu şi traseistele merg la festival, împuşc doi iepuri dintr-un foc dacă sunt interesat?

şi cel mai grav mi se pare de fapt lipsa de decenţă în abordare. fetele alea care-şi câştigă aşa pâinea nu o fac în general cu zâmbetul pe buze, nu o fac în hoteluri de lux ca altele care au mers la şcoală şi au înţeles şi ales ele că aşa se face mai uşor banul. nu, traseistele acestea duc în spate poveşti îngrozitoare, sunt cea mai de jos treaptă a acestei meserii, şi sunt rezultatul unei societăţi mizerabile şi sărace care nu poate/nu vrea să ajute şi să ofere o şansă fiecărui cetăţean. ceea ce ar trebui să facă o societate civilizată şi dacă nu o face fiecare  dintre noi ar trebui să se simtă, măcar undeva, responsabil pentru asta. dar nu, noi, aştia care ne uităm la filme europene, dacă e cazul ne vine uşor ne râdem de traseiste că nu au şcoală şi nici gusturi elevate.

neplacut ca Institutul Cultural Român, o instituţie în general respectabilă, îşi pune la sfârşit sigla pe aşa ceva. iar Radu Munteanu, regizor, pe care eu personal îl admir foarte mult, semnează. dacă spotul era doar prost, nu mă inflamam. dar e mai mult decât prost. e jignitor.

ceea ce nu înseamnă că nu o să dau pe-acolo, nu sunt atât de apucat ca să pun semnul egal între un festival onorabil şi o copertă murdară.

nu e uşor să faci nişte spoturi de festival care să mulţumescă pe toată lumea, să aducă public, să fie virale (că asta vrea oricine). dar pentru a încheia mai vesel această postare agresivă să îndulcesc puţin şi să dau şi cu aşa da.

o campanie, care la vremea când s-a lansat pe mine m-a dat pe spate. şi nu numai pe mine, că a luat kilograme de premii la festivalurile de publicitate, începând cu leii de aur de la Cannes. tot cu sonor, neaparat. promo nu neapărat de festival, dar tot cu lumea filmului are treabă.

varianta poliţistă:



dacă vrem să o dăm pe comic avem asta:



şi preferata mea, bijuteria campaniei (e păcat să rataţi tocmai asta):
 



2 comentarii:

  1. cred ca exagerezi in privinta clipului. eu l-am gasit chiar amuzant.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu. de-aia am şi exagerat, probabil.

    de altfel, nu că ar fi tare relevant, pe situl ziarului Gandul, unde a mai fost postat, aproape toţi comentatorii au fost acizi la adresa lui. nu că asta ar fi neapărat un argument în favoarea mea.

    RăspundețiȘtergere