joi, 28 aprilie 2011

cannes 2011. să-i ţinem pumnii lui Radu Mihăileanu.


Tocmai s-a anunţat selecţia oficială a filmelor din competiţie. Sunt 19, şi nume grele: Lars von Trier - un răsfăţat al festivalului -, mult aşteptatul film al lui Terrence Malick (cel mai parcimonios regizor american - 4 filme în 42 de ani, şi nu că ar fi vrut cineva să-l tragă pe dreapta), Aki Kaurismaki, Almodovar.

Şi ca să vibreze filonul naţional iar presa autohtonă să urmăreasca acest festival, Radu Mihaileanu cu filmul "La source des femmes". ("Izvorul femeilor"? imdb-ul îl trece doar, simplu, "Izvorul". O să vedem cu ce titlu va circula în media noastră). 

De prisos să  spun că ţin cu Mihăileanu, însă mai am un favorit. We Need to Talk About Kevin (Trebuie sa vorbim despre Kevin) e ecranizarea unui roman scris de Lionel Shriver publicat în 2003, mare succes de public, tradus şi la noi (se pare cu mai puţin succes). Nu vă lăsaţi înşelaţi de prenumele autorului, este de fapt o doamnă care, pentru a învinge refuzurile repetate ale editurilor, a încercat si stratagema unui pseudonim masculin. Romanul e incredibil de pasionant, modern, crud şi, în cel mai bun sens al cuvântului, un adevarat roman feminist. Extrem de greu de ecranizat, cred eu, însă probabil se va schimba centrul de greutate al discursului interior (apropo, e un roman epistolar) pe one man-show-ul protagonistei, o actriţă pentru care am o mare slăbiciune: Tilda Swinton. O carte pe care o recomand cu mâna pe inimă, şi, măcare din curiozitate, de-abia aştept să văd ecranizarea.


Iata şi lista integrală mai jos (titlul original):





La Piel que Habito de Pedro Almodovar

L'Apollonide - Souvenirs de la maison close de Bertrand Bonello

Pater de Alain Cavalier

Hearat Shulayim (Footnote) de Jospeh Cedar

Bir Zamanler Anadolu'da (Once Upon a Time in Anatolia) de Nuril Bilge Ceylan

Le gamin au vélo de Jean-Pierre et Luc Dardenne

Le Havre de Aki Kaurismäki

Hanezu no tsuki de Naomi Kawase

Sleeping Beauty de Julia Leigh

Polisse de Maïwenn

The Tree of Life de Terrence Malick

La source des femmes
de Radu Mihaileanu

Ichimei (Hara-Kiri : Death of Samurai) de Takashi Miike

Habemus Papam de Nanni Moretti

We Need to Talk About Kevin de Lynne Ramsay

Michael de Markus Schleinzer

This Must Be the Place de Paolo Sorrentino

Melancholia
de Lars Von Trier

Drive de Nicolas Winding Refn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu