vineri, 29 aprilie 2011

cannes 2011. update. mai avem şi alţi români la export

În afară de Radu Mihăileanu, mai sunt încă doi trei români care participă la Cannes. Din păcate orgoliul că e Radu Mihăileanu în competiţie e mai mult mândria că s-a născut la noi în sat si am bătut aceeaşi minge când eram mici, pentru că producţia respectivă nu are nicio treabă cu CNC-ul sau cinematograful românesc.

Dar avem şi cinematograf românesc. În secţiunea Atelier, Bogdan Mustaţă cu filmul Lupu. Secţiunea respectivă este un mix de prezentare cu sesiuni destinate găsirii de finanţări pentru dezvoltarea proiectelor respective precum şi a distribuirii lor.

Însă mai importantă e participarea lui Cătălin Mitulescu in secţiunea Un Certain Regard cu filmul Loverboy. Un film care aproape reuneşte echipa de producţie şi distribuţia lui Eu când vreau să fluier, fluier. În general secţiunea Un Certain Regard  e un fel de cupa UEFA versus Liga Campionilor, însă, cel puţin din punctul de vedere al multor critici, mai antrenantă in competiţie pentru ca sunt mai putine blaturi si mai puţină politică. De altfel este secţiunea unde a irumpt Moartea domnului Lăzărescu, în 2005, deschzând câţiva ani buni de dominaţie româneasca a acestei părţi a competiţiei. Porumboiu (Poliţist, adjectiv)şi Cristi Nemescu (California Dreamin) adjudecând premii ulterior. Şi avem şasnsa să furăm startul, preşedintele juriului la secţiunea Un Certain Regard este Emir Kusturica. Se ştie că preşedintele are un cuvânt greu de spus în decizia finală, şi e de-al nostru, din est, pravoslavnic, nu ne-o lasa tocmai pe noi, cei mai prietenoşi vecini.

Şi telegrafice: 
  • preşedintele juriului este anul acesta Robert de Niro. Precum spuneam şi mai sus, are un cuvânt greu de spus, tradiţia spune că americanii favorizează filmele americane şi mai comerciale. Printre membrii, nume sonore: Jude Law, Uma Thurman. 
  • preşedintele juriului de la scurt metraj este Michel Gondry.
  • începând cu 2011 se instituie Premiul de Onoare Palme d or, care se acordă unui regizor important care nu a reuşit să câştige niciodată în competiţia oficială. Din 2011 se acordă regulat, premiul s-a mai decernat de doua ori pâna acum, în mod excepţional: Woody Allen (2002) şi Clint Estwood (2009). Anul acesta se duce la Bernardo Bertolucci, cel care acum 30 şi ceva de ani a făcut celebră margarina.
  • Festivalul se deschide cu Midnight in Paris - Woddy Allen. Acesta i-a flatat pe francezi cu un film care este "o minunată declaraţie de dragoste pentru Paris". Printre filmele care au premiera la festival, în afara concursului, cel mai aşteptat este block-busterul Piraţii din Caraibe 4. În secţiunea Cannes Classics - adică mari filme de cinematecă -, cel mai promovat este Portocala Mecanică pentru că are parte de o nouă masterizare, probabil Warner l-au curăţat de scame să-l vândă şi pe blu-ray.
  • pentru gadget freakşi şi smartphon addicted Orange fr a lansat o aplicaţie (se pare gratuită), cu ajutorul căreia vei putea vedea tot fluxul de ştiri real-time, poze de presă, trailere şi alte prostii. Ca să nu mai intri pe tot felul de bloguri să vezi doar-doar a mai făcut cineva un up-date.

Şi pentru cine a avut  răbdare să citească până aici, şi nu a uitat că începeam postarea cu "sunt trei români, pe lângă Radu M.", şi a numarat şi vrea să mă tragă de mânecă "unde a al treilea?", o să spun că a venit fără film anul acesta la concurs. E acolo ca să-i cântărească pe alţii, să reziste la PR-uri, presiuni, şpăgi şi să pună umărul la acordarea premiilor în secţiunea de scurt-metraj, ca membru al juriului. Este Corneliu Porumboiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu