joi, 31 martie 2011

agenda aprilie

Pentru cinefilii catolici cinematograful românesc va pune mari probleme legate de cronologie. Când va fi consemnată data de naştere a filmului? Cînd e terminat în masa de montaj, când e arătat prima data la vreun festival (unde e musai să ia premii, că acum dacă ai făcut un film românesc şi nu ai premii pe-afară eşti nul), sau când când rulează pe marele ecran, lansat la o premieră cu rochii de seară, cu realizatorii pe scenă care povestesc anecdote de la filmare şi toţi se felicită cu invidie în glas? Şi îşi trăieşte scurta carieră de sală, adunând cu greu cîteva mii de dolari, cât să scoata, din cinematografele româneşti, banii pe trei zile de catering pe platou.


Aurora, evident, intră la categoria aceasta, dar nu numai (a scos capul in 2010, lansat în cinematografe în 2011). Există din ce-am aflat vreo 2-3 filme româneşti terminate care aşteaptă distribuţia, iar în aprilie se lansează şi Periferic. Film de debut, de anul trecut prezentat în festivaluri, aşa că aşteptările nu sunt mari şi tocmai de aceea, surprizele pot fi plăcute. Pleacă din start cu ceva premii pe afară  şi cu cronici bune acolo unde a festivalat. Nu judec nimic după promo, spun doar că îmi place grafica aceea cu Bucureştiul filmat de sus. De fapt, mă tot întrebam de ce nimeni nu utilizează, aşa, acolo, la cadrele de legat atmosfera şi dat dimensiune epică poveştii, atât de uzitatul cadru american cu oraşul văzut de sus, in mersul lin al elicopterului -God view -, cadrul acela care apare negreşit in 90% din blockbustere. De altfel regizorul şi-a făcut studiile de film în America, şi probabil de-aia ştie.

Şi că tot sunt la capitolul de dat youtube, să nu uităm că 6-10 Aprilie, la Bucureşti festivalulul de scurt metraj NexT, ajuns la a cincea ediţie. În general net-ul accidenteză grav industria lungmetrajului şi mortal industria scurtmetrajului, că cine mai dă bani să fie în sala la filme care o să fie peste câteva luni urcate pe youtube sau vimeo. Pentru amatorii de gen şi socializare, iata promo-ul, care mie îmi cam miroase a Branea style.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu