marți, 29 martie 2011

premiile Gopo. Oscar, frate

La noi e deja ca in America. Avem profesioniştii aka Uniunea care dă premiile lor, ceva a la Globul de Aur, mai iute ca să ia faţa celor care apar la PROtv, şi, după, industria (adică cei care nu prea stau prin comitete, comiţii, catedre şi manuale de istorie, ci mănâncă o pâine din film, astăzi), cu Gopo (precum ne zice google translate la Oscar, mai nou :) )care se străduie să presare peste decernări cu mult glamour. Glamour, natural, implică Bucurenci, Cabral, Solcanu şi toată şleahta de vedete Pro, scoase la defilare in dulcea tradiţie a trustului care ştie să transforme pr-ul într-o lume de noi şi vedetele noastre, de fiecare dată când se asociază la ceva.

Mai e un loc în care premiile Gopo seamănă cu Oscarul. La fel ca la Acedemia americană (pentru amatorii de statistici, poveşti cu premii şi matematică mergeţi la link-ul acesta care tare bine explică), Premiile Gopo sunt votate de 400 de oameni din lumea filmului şi numarate de PricewaterhouseCoopers, pentru ca secretul şi suspansul să se păstreze. Lista votanţilor se află şi ea, transparent pe premiilegopo.
Mai jos premiile pentru cei cărora le e greu să găsescă ordonată lista, pentru că mai nou, ca organizator se poartă să dai comunicate sprinţare care să conţină şi o mică dare de seamă reportericească, în loc de listă. Probabil ca jurnaliştii să nu poată da copy/paste, ceea ce se şi cunoaşte pentru că Hotnews nu a preluat ştirea.
Altfel premiilegopo.ro, luaţi cu încredere, sunt şi poze de la gală.

Ca o părere generală, par puţin mai echilibrate, şi cel puţin din punctul meu de vedere repară nedreptatea făcută acum mai puţin de o lună Mirelei Oprişor. Şi uite că în cazul de faţă au găsit şi pe cineva care să merite un premiu pentru rol secundar masculin, nu ca ceilalţi. Poate că le-a rămas material de premii, pentru că nu i-au mai dat nimic lui Dan Chişu. Totuşi e greu, la sfârşitul unui an ca 2010 să nu laşi pe dinafară filme bune - de ex. Morgen-ul mult premiat aici nu apare deloc - însă readuce în atenţie două filme peste care parcă s-a trecut prea uşor: Nuntă în Basarabia şi Caravana Cinematografică.



Cel mai bun film - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban
Regie - Florin Şerban pentru "Eu când vreau să fluier, fluier"
Rol principal feminin - Mirela Oprişor  “Marţi, după Crăciun
Rol principal masculin - Victor Rebengiuc "Medalia de onoare"
Rol secundar feminin - Clara Vodă "Eu când vreau să fluier, fluier "
Rol secundar masculin - Bogdan DumitrachePortretul Luptătorului la Tinereţe”
Imagine – Liviu Marghidan pentru Portretul Luptătorului la Tinereţe
Scenariu - Tudor Voican pentru "Medalia de onoare"
Montaj – Dana Bunescu pentru "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu"
Scenografie - Cristian Niculescu pentru "Caravana Cinematografică "
Costume - Viorica Petrovici pentru "Caravana Cinematografică "
Sunet - Thomas Hunt, Andreas Franck, Florin Tăbăcaru şi Gelu Costache pentru "Eu când vreau să fluier, fluier"
Documentar: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică
Scurtmetraj: Colivia, regizat de Adrian Sitaru


Alte premii:
Cel mai bun Film de Debut, dar şi Premiul Publicului – peste 55.800 de bilete vândute - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban.
Tânără Speranţă  - George Piştereanu, "Eu când vreau să fluier, fluier"
Premiul Special - Zoltan Szabo
Premiul pentru întreaga activitate - Anuşavan Salamanian
Premiului pentru întreaga carieră - Ion Besoiu
trofeul Asociaţiei Directorilor de Imagine din România - Vivi Drăgan Vasile
Cel mai bun film european "Panglica Albă", în regia lui Michael Haneke.

Şi la kilogram, mai avem şi Premiul Special ProCinema (acordat celui mai popular film românesc difuzat în 2010, votat de vizitatorii site-ului procinema) Seriei Brigada Diverse (B.D.). - probabil inventat ca să convingă lumea că această serie se reia la cererea telespectatorilor, ci nu pentru că e singura casetă pe care o mai au prin fişete televiziunile noastre. Premiul Special MTV pentru Cel mai bun Sărut, a fost votat de MTV-işti, şi a implicat gurile lui Vincent Regan şi Amy Hayes, în filmul Eva (???!!!). Că doar trebuie să mănânce şi gura lor de sponsori ceva (reclamă şi notorietate, etichete lipite pe statuete).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu